Manage je energie als meerlingouder

Vermoeid zijn, een betere balans zoeken, je batterij willen opladen, graag meer willen sporten of meer tijd voor elkaar willen hebben, het zijn zeer herkenbare thema’s. En zeker niet alleen voor meerlingouders. Onze moderne 24-uurs economie vergt veel van ons. We willen vaak het complete plaatje, zoals een mooie carrière, een gelukkig gezinsleven, een bloeiend sociaal leven, er goed uit zien enz. Hoe ga je goed met je energie om? Zo zorg je dat je energie op pijl blijft; fysiek, emotioneel en mentaal.

Uit de laatste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 7 werknemers in Nederland met serieuze burn out-verschijnselen kampt. Dat wil zeggen dat je je uitgeput voelt, je ’s ochtends afvraagt hoe je de dag door gaat komen en het soms niet meer zit zitten. Een ernstige situatie. En je kunt gerust stellen dat ouders van meerlingen gemiddeld een nog zwaardere situatie kennen. Naast alle plezier en geluk van de kinderen is er ook extra zorg, extra werk en minder tijd voor jezelf en je partner.

Fysieke, mentale en emotionele energie meerlingouder

Even wat theorie. Energie is niet alleen fysiek. Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt, voel je je soms lichamelijk uitgeput. Je ploft neer op de bank –als de kinderen gegeten hebben en naar bed zijn- en denkt: hier kom ik niet meer vanaf. De meesten van ons zijn dan niet zozeer fysiek niet moe, hun mentale of emotionele batterij is leeg. Mentale energie gaat over denkkracht, concentratie en focus. Emotionele energie gaat over gevoelens, empathie en sociale omgang. Als je in deze situatie toch bijvoorbeeld gaat sporten, voel je je daarna letterlijk weer als nieuw. We hebben dus drie batterijen: fysiek, mentaal en emotioneel, maar we zijn slechts zo sterk als onze zwakste batterij.

Vitaliteit; fysieke, mentale en emotionele energie

Opladen

Hoe deze batterijen leeglopen, oftewel hoe we onze energie gebruiken, is wel duidelijk. Zeker wanneer we kleine kinderen, een baan, en allerlei andere zaken aan ons hoofd hebben. De grote vraag is: hoe laad je je batterijen op? En hoe bewust ga je met je energie om? Wat zijn jouw oplaadmomenten?

Ons lichaam herstelt, vernieuwt en laadt energie op verschillende manieren. De belangrijkste zetten we hier op een rij.

  1. Slaap
    Wanneer we slapen, herstellen we fysiek en mentaal, cruciaal om de dag volgeladen aan te kunnen. Zorg dus voor voldoende nachtrust. Ga op tijd naar bed, slaap 7 tot 8 uur. Ontspan een uur voordat je gaat slapen: dus niet werken of op schermen van laptops of telefoons turen, maar lees een boek of luister muziek.  Een slaapmutsje lijkt verleidelijk maar verlaagt de kwaliteit van je nachtrust.
  2. Voeding
    Op de tweede plaats staat voeding. Eet gezond! Het voert te ver om daar hier diep op in te gaan, ik volsta met de opmerking dat je energieniveau gedurende de dag in hoge mate wordt bepaald door wat je eet en drinkt. De meeste suiker, dat tegenwoordig in enorme hoeveelheden in alle mogelijke voeding zit, geeft een snelle piek, maar een lang dal in je energieniveau.  Ons lichaam heeft een enorme behoefte aan vers voedsel, groente, fruit. Lees erover en: eet met je verstand, niet met je smaak.
  3. Ik ook
    Een derde en laatste oplader die ik wil meegeven is wat wij noemen ‘ik ook’. In alle drukte is het verleidelijk en logisch jezelf weg te cijferen. Maar hoe goed kun je je niet voelen als je eens met je beste vriend(in) weg bent geweest? Of een uurtje aan een passie als schilderen, zingen in een koor, darten of wat dan ook hebt besteed? Wees je bewust van het belang hiervan voor jezelf, en daarvoor ook voor je gezin. Maak er dus plaats voor.

Manage je energie

Maar waar haal ik de tijd vandaan?

Logische vraag.

Vergeet tijd, zou ik zeggen. Er zitten 24 uur in een dag, voor iedereen, dat is een gegeven. Focus liever op je energie: wat kost je energie en welke energielekken zou je kunnen wegknippen? Wat levert je energie op? Leg daar je prioriteit. Belangrijk is altijd: begin heel klein en makkelijk. Niemand kan zomaar zijn leven veranderen. Neem je een klein dingetje voor, iets dat je graag wil en ga dat doen. Houd dat een paar maanden vol en pak dan pas het volgende. Stel geen hoge eisen aan jezelf, dat frustreert alleen maar.

Kleine dingetjes die je snel kan doen? Dat is voor iedereen anders, maar om je op ideeën te brengen, een paar voorbeelden.  Sta een kwartier eerder in alle rust op en lees de krant. Neem de trap op kantoor. Maak eenmaal of vaker per dag een kort wandelingetje (zuurstof, licht!), pak je passie van vroeger weer op, kijk na bijv. 21 uur ‘s avonds niet meer op je computer of telefoon, neem geen suiker-tussendoortjes maar een stuk fruit, drink minder koffie en meer water, neem een bad, etc. etc. Iedereen kan voor zichzelf heel makkelijk zo’n kleine actie bedenken.

Tenslotte: als je iets doet, doe het met aandacht. Met de kinderen spelen en intussen sms’jes of mails lezen of beantwoorden, dan doe je waarschijnlijk beide niet goed.  Ga op in wat je doet, dat is heerlijk.

Manage niet je tijd, maar manage je energie!

Sep Visser

Sep Visser is managing partner van advies- en trainingsbureau Lifeguard. Lifeguard vertaalt inzichten over prestatievermogen uit de top-sport en de wetenschap naar advies over het verhogen van prestatievermogen binnen organisaties. Sep was van 2001 tot 2015 voorzitter van de NVOM en is vader van een drieling.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden