José Gossen is kinderslaapcoach die ondernemer is en moeder van 3 kinderen. Op de IMD heeft zij een presentatie gegeven aan een groep zeer geïnteresseerde ouders over haar aanpak bij slaapproblemen bij kinderen. José heeft de opleiding tot Gentle Sleep Coach gedaan en coacht gezinnen met kinderen tot 6 jaar die om welke reden dan ook niet goed slapen. Hieronder een samenvatting van haar tips en de dia’s van de presentatie die zij heeft gegeven:
Allereerst zijn er een aantal redenen waarom kinderen ’s nachts wakker worden:
- Te late bedtijd
- Te weinig slaap overdag
- Te slaperig of slapend in bed gelegd worden
- Inconsistentie over hoe je ’s nachts op je kind reageert
- Medische aandoeningen
Het lichaam van het kind staat op momenten open voor slaap. Als dat moment voorbij is, neemt de hoeveelheid cortisol toe in het lichaam en dat geeft een kind een boost aan energie. Het is dan niet meer mogelijk voor een kind om makkelijk in slaap te vallen. Door de cortisol ontstaat er onrustige slaap en/of erg vroeg wakker worden. Het is dus van belang om te letten op de slaapsignalen van je kindje en zo te merken wanneer de momenten zijn waarop het lichaam open staat voor slaap. Zodra je slaapsignalen ziet, wil je je kindje klaar gaan maken om te gaan slapen.
Wat zijn slaapsignalen?
Bij baby’s zijn de signalen dat het kind gaat wegkijken, gapen, oogjes wrijven, aan oortjes friemelen, staren, mopperen. Als ze ouder worden zie je vaak ook, plukje haar om de vinger draaien, fysiek onhandig worden, omvallen of tegen dingen aanlopen, jengelen
Hoe lang probeer je het kind in slaap te laten vallen?
Bij kinderen jonger dan 6 maanden ben je als ouder vaak nog nodig om het kind te helpen in slaap te laten vallen. Zij hebben nog geen zelfregulerend vermogen.
Kinderen en volwassenen hebben normaliter 10-20 minuten nodig om in slaap te vallen.
Hoeveel slaap heeft je kindje gemiddeld nodig?
In de newborn fase is er nog geen ritme en kunnen de onderlinge verschillen in slaappatronen groot zijn. In de eerste twaalf weken slaapt een baby tussen de 14-17 uur per 24 uur. Dat is verdeeld over 4-6 uur slaap overdag en tussen de 3 – 5+ slaapjes. De baby’s zijn in eerste instantie 45 minuten aaneen wakker uitlopend naar ongeveer 90 minuten bij 12 weken.
Daarna slapen baby’s tot ongeveer 9 maanden nog 2 à 3 keer overdag (in totaal 3-4 uur) en slapen zij op 24 uur ongeveer 12-15 uur. Zij zijn steeds wat langer achter elkaar wakker.
Tussen de 9 – 18 maanden slapen de meeste kinderen nog 2x overdag tussen de 2 en 3 uur in totaal. Ergens tussen 15 – 18 maanden gaat het kind naar 1 slaapje op een dag.
Tot 24 maanden is het goed om het kind een middagslaapje aan te blijven bieden, ook als het niet wil. Per dag 1 slaapje van ongeveer 2 uur is goed voor de nachtrust. Vanaf 3 jaar slapen kinderen vaak niet meer overdag of af en toe nog 1 slaapje. Dit verschilt erg per kind. De totale slaap per 24 uur is voor deze leeftijd ongeveer 10-13 uur.
Tips voor meerlingen
Begin vroeg met slaapvorming vanaf 6 weken door de baby’s slaperig maar wakker in bed te leggen. Dit is echt nog oefenen! Lukt het? Fantastisch, super knap van je kindje! Lukt het niet? Help de baby’s dan met in slaap komen.
Vraag hulp waar dat kan! Zeker wanneer je besluit om je kindje te gaan helpen met leren slapen.
Vanaf 8 weken begint het lichaam van je baby melatonine aan te maken en kan je starten met een (eenvoudige) bedtijdroutine, dat geeft de kinderen herkenbaarheid en houvast.
Als de meerling een kamer deelt, laat ze dan ook wennen aan elkaars geluiden. Sommige kinderen hebben die geluiden nodig. Als ze ouder worden, kunnen ze ook wakker worden van elkaars geluid. Een oplossing kan dan zijn om de kinderen (tijdelijk) apart te laten slapen. Bijvoorbeeld gedurende de slaapjes overdag. Sommige ouders kiezen ervoor om de kindjes voor de slaapjes overdag apart te laten slapen en ’s nachts wel samen op 1 kamer. Hier is geen goed of fout in, kijk wat werkt voor jullie gezin. Laat het kind dat het meeste moeite heeft met slapen op de eigen kamer!
Voor je eigen nachtrust is het fijn om de meerling in hetzelfde ritme te houden. Laat hun dag maximaal 30-45 minuten na elkaar beginnen. Het helpt enorm om een logboek bij te houden van voedingen en slaapjes. Zo heb je meer overzicht en ontdek je sneller vaste patronen en ritmes van je kindjes. Er is een onderzoek geweest naar de slaappatronen van meerlingen. Daarin hebben ze ontdekt dat eeneiige meerlingen over het algemeen dezelfde slaapbehoefte hebben. Voor meereiige zagen ze dat dit minder vaak het geval is, maar toch was ook hier het verschil niet veel meer dan 1 uur per 24 uur. Net als bij eenlingen.
Hou rekening met de gecorrigeerde leeftijd van je kind. Kindjes die te vroeg zijn geboren hebben meer tijd nodig voordat ze toe zijn aan afbouwen van nachtvoedingen, doorslapen, langere dutjes etc.
José Gossen biedt ouders hulp aan bij slaapproblemen van hun kind(eren). Zij helpt je graag om van je kind of kinderen Zoete Slaper(s) te maken! Haar website is www.zoeteslapers.nl
ZoeteSlapers-presentatie-NVOM-Meerlingendag-2020.pdf | 24 January 2020 | 555 KB |