Dubbel Dragen: tweeling in een draagdoek

De draagdoek wint aan populariteit bij tweelingouders. Welke draagdoeken zijn er? Uit welke mogelijkheden kun je kiezen? In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Waarom een draagdoek?

Als je prematuur geboren kindjes hebt, is voldoende lichaamscontact essentieel voor een gezonde hechting. Misschien heb je al goede ervaringen opgedaan met buidelen in het ziekenhuis en zoek je een manier om thuis ook regelmatig lichaamscontact te hebben. Het is fijn om dit zo praktisch mogelijk te organiseren. Het kan ook zijn dat je graag mobiel wilt blijven en een praktische oplossing zoekt. Misschien vind je een tweelingkinderwagen (te) groot en log. Het inpakken en meenemen van een draagdoek gaat makkelijk en snel. Een draagdoek kan in deze situaties een goede oplossing zijn.

Type draagdoeken

Een geweven of tricot draagdoek? Een ringsling, tandemdoek of draagzak?  Zie je door de bomen het bos niet meer? We leggen kort het verschil uit.

  • Draagdoek
    Een draagdoek moet geknoopt worden. Daar kijken ouders vaak tegenop, maar in de praktijk valt het mee. En eenmaal onder de knie, heb je er veel profijt van. Het is de meest flexibele vorm van dragen. Bij een tricot doek zit er rek in de stof, waardoor deze voor de stevigheid een aantal keer om de kindjes heen gewikkeld moet worden. Vanaf 3 maanden is een stevige geweven doek daarom aan te raden. Een ringsling is een asymmetrische draagdoek waarbij je de stof door een ring haalt en daarna aantrekt. Een tandemdoek is een wikkeldoek die langer is dan de gewone versie. Prettig voor als je je tweeling in 1 doek dragen wilt.
  • Draagzak
    Zie je het knopen niet zitten, dan kies je voor een draagzak. Dat werkt snel en gemakkelijk. Een draagzak is wel minder flexibel, want de verstelbaarheid is beperkt.

De mogelijkheden voor tweelingouders

1. Eén kindje tegelijk
Hierdoor doe je ervaring op met dragen en weet je beter welke manier bij jou gaat passen. Als je met twee volwassenen bent, draag je ieder een kind. Kies in dit geval voor een wikkeldoek, sling of draagzak.

2. Twee kindjes tegelijk in een draagdoek aan de voorkant
Dat kan totdat de kindjes ongeveer 3 maanden zijn, daarna wordt de ruimte te krap. Je kunt kiezen voor een sling, tricot doek of geweven doek. Het kan lastig zijn de heupjes goed te positioneren en het kan gebeuren dat de kindjes met hun hoofdjes tegen elkaar bonken. Dat is te voorkomen door met een geweven doek wat afstand te creëren.

3. Eén kindje links en één kindje rechts op de heup
Zo zit er voldoende ruimte tussen de kindjes. Maar let op: je bent wel massaal met z’n drietjes. Pas bijvoorbeeld op voor deurposten. Je kunt kiezen voor een lange geweven wikkeldoek of twee slings. Wel zo handig dat je je kindjes er onafhankelijk van elkaar uit kunt halen. Erg handig als één kindje nog lekker ligt te slapen bijvoorbeeld. En je de doeken ook “los” kunt gebruiken.

4. Eén kindje voor en één achter in draagzakken
Dit is vooral prettig als je kindjes iets groter zijn. Je bent mobiel, hebt je handen vrij en het gewicht is in balans. Kies voor ergonomische dragers en let op de schouder- en heupbanden; kunnen de twee schouderbanden bijvoorbeeld prettig over één schouder gedragen worden?

5. Eén kindje voor en één achter in draagdoeken
Dit is de meest flexibele en ergonomische manier van dragen. Kies voor één lange geweven draagdoek, twee aparte geweven draagdoeken of één tricot en één geweven draagdoek.

6. Eén kindje voor en één achter in een combi draagdoek en draagzak
Ook flexibel en ergonomisch en net iets sneller dan optie 5. Kies voor een sling, geweven of tricot wikkeldoek voor en een draagzak achter of een wikkeldoek achter en een draagzak voor. Let er in dit laatste geval wel op dat de draagzak dunne schouderbanden heeft, zodat het kindje op de rug hier geen last van heeft.

Veiligheid

Als je jouw kindjes in 1 doek wil dragen, kies dan (zeker na drie maanden) voor een geweven doek. Bij een tricot doek zit er rek in de stof, waardoor deze voor de stevigheid een aantal keer om de kindjes heen gewikkeld moet worden. Dat is niet praktisch en wordt afgeraden. Zorg daarnaast voor een goede ergonomische houding: je kindjes rechtop en hoog genoeg om een kusje op het hoofdje te kunnen geven. Zorg dat je kindjes de natuurlijk spreid-hurkhouding kunnen aannemen, met de knietjes hoger dan de billetjes, de beentjes gespreid en de ruggetjes licht gebold zijn. Let er tot slot op dat er voldoende ruimte tussen de kin en de borst van je kindjes zit.

Rug- en schouderklachten

Als je rug- en/of schouderklachten hebt, kan een draagdoek uitkomst bieden voor het dragen van je tweeling. Met een draagdoek verdeel je het gewicht namelijk over je hele lichaam en voorkom je ongelijke belasting. Heb je aanhoudend klachten, dan is een consult wel aan te raden.

Advies

Voor persoonlijk advies of het uitproberen van verschillende opties kun je terecht op de website van de Vereniging van Draagdoekconsulten. Daar vind je een consulente bij jou in de buurt. Sommige consulenten organiseren inloopochtenden en workshops. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een telefonisch advies of een bezoek aan huis.

Over de auteur
Rachel Verweij is gecertificeerd draagdoekconsulente, SAFE mentor en journalist. Zij begeleidt ouders en geeft workshops en lezingen aan onder meer kraamverzorgenden en lactatiekundigen. Rachel is lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten.

Handige links

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden