Sprekers Informatieve Meerlingendag 2024

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de lezingen tijdens de Informatieve Meerlingendag op 4 februari 2024, in conferentiecentrum De Reehorst in Ede. Hier kun je de rest van het programma zien. Direct inschrijven kan hier.

Borstvoeding aan een meerling

Borstvoeding is het logische vervolg op zwangerschap & bevalling. Een baby zal instinctief de borst zoeken. Bij een meerling is dat niet anders. Meer stimulatie door meer kinderen geeft meer melk. Maar… dat aanleggen hoe gaan we dat doen? Kom luisteren naar de ins & outs van borstvoeden bij een meerling en stel ook hier gerust jouw eigen vragen!

Kim Schoonenberg ken je wellicht als columnist uit het Meerlingen Magazine. Ze is meerlingmoeder, verloskundige én lactatiekundige. Of je nou geen ervaring hebt met borstvoeding of al eens een kind gevoed hebt: een meerling voeden is andere koek. Een beetje voorbereiding scheelt de helft. En daar kan Kim heel goed mee helpen, inclusief uiteraard praktische tips.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zwangerschap en bevalling van een meerling

De ins en outs van een meerlingzwangerschap. Hoeveel komt het voor? Wat voor soorten meerlingzwangerschappen zijn er? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de verschillen met een eenlingzwangerschap? De antwoorden op deze vragen en andere vragen zal Frederik behandelen in zijn presentatie. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten, dan is er voldoende ruimte om deze tijdens de Q&A te stellen.
 
Frederik Hermans is werkzaam als gynaecoloog in Amsterdam UMC. Hier specialiseert hij zich in hoog risico zwangerschappen. Naast patiëntenzorg doet hij wetenschappelijk onderzoek naar vroeggeboorte, tweelingzwangerschappen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Na een drukke dag werken in het ziekenhuis zet hij dit thuis voort want hij is zelf ook vader van een tweeling (Mats & Noud) van ruim een jaar oud.

Voeding, voedingsproblemen en ARFID

Berbe Paes

Kinderarts, fellow sociale pediatrie

Waarom ontwikkelingen sommige kinderen voedingsproblemen? Voedingsproblemen komen regelmatig voor bij meerlingen, bijvoorbeeld door vroeggeboorte. Soms is hier sondevoeding voor nodig. Kinderarts Berbe Paes zal in haar presentatie vertellen over voeding, voedingsproblemen en specifiek over de eerstoornis ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder). Er is ruimte voor het stellen van vragen.

Berbe Paes is kinderarts, fellow sociale pediatrie in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht en heeft als aandachtsgebied voedingsproblemen Zij is ook werkzaam ben bij SeysCentra, een behandelcentrum voor kinderen met complexe voedingsproblematiek/ARFID.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Identiteitsontwikkeling bij meerlingen

Zelfbeeld is vooral gebaseerd op vergelijking met anderen. Wanneer je jezelf lang noemt, is dat omdat veel mensen om je heen korter zijn. Een tweelingkind heeft vooral één ijkpunt, namelijk zijn of haar tweelingzus -of broer. Tweelingen verdelen vaak onderling de rollen en soms vergroten ze deze ook nog uit. Zo kan er een zelfbeeld ontstaan die voortkomt uit de vergelijking met de tweelingpartner en weinig recht doet aan de persoonlijkheid van deze persoon. Verder hebben tweelingen vaker te maken met een oordeel van buitenaf, omdat ze vaker worden vergeleken. In deze presentatie neemt Hester van Wingerden je mee in de ontwikkeling van een eigen identiteit bij meerlingen.

Hester kent u waarschijnlijk van haar artikelen in het Meerlingen Magazine. Hester heeft twee kinderen en is zelf de helft van een tweeling. Zij werkt sinds 2011 als trainer/docent en coach op de thema’s persoonlijke en professionele ontwikkeling. De thema’s identiteit en relaties hebben haar speciale belangstelling. Vaak spreekt Hester over de puberteit bij meerlingen, maar dit keer zal zij ons meenemen in een belangrijk thema voor meerlingen: identiteitsontwikkeling.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De veerkracht van het gezin: terugveren na tegenslagen

Vader of moeder worden verandert je leven op vele fronten, helemaal wanneer je ouders wordt van een meerling. Je krijgt een leidende rol in een van de meest fundamentele organisaties ter wereld, het gezin. Een positie waarin je hoe dan ook impact gaat maken op iemands leven; het is alleen de vraag welke. Meerlingouder(s) zijn. Je kunt er zoveel moois mee doen. Maar wat als jij, je gezin of je kinderen door iets ingrijpends worden getroffen dat het hele gezin beïnvloedt en zelfs aan het wankelen brengt, zoals een (postnatale) depressie, pestgedrag, onderlinge strijd in huis, eetstoornissen, een echtscheiding, verlies van een dierbare of de gevolgen van intergenerationeel trauma? Hoe veer je dan terug als er niet direct adequate hulp voorhanden is en je hebt het te doen met de ideeën die je voornamelijk hebt meegekregen vanuit je eigen opvoeding en levenservaringen?

Stephanie Goossens is tweelingmoeder, traumatherapeut, pedagoog en auteur van het boek: ‘Wat ik aan mijn kinderen wil doorgeven.’ Als geen ander weet Stephanie dat ingrijpende ervaringen de start kunnen zijn van nieuwe bewegingen. Tijdens haar presentatie laat ze zien hoe je stapsgewijs positieve en systematische bewegingen kunt maken en hoe je als ouder(s) voor kunt gaan door je kinderen te leiden met krachtige voorbeelden en innerlijke verhalen. Zodat je een nieuw verhaal tot leven brengt, dat je kinderen kunnen gebruiken om terug te veren in uitdagende tijden en laat zien hoe ze met zichzelf en levensvragen om kunnen gaan. Maar ook om verder te leren denken dan het ik en het oog hebben voor elkaar, de wereld en de toekomst. Wat niet alleen van meerwaarde is in het gezin, maar juist ook daarbuiten van grote maatschappelijke waarde.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een drieling opvoeden, hoe doe je dat? / De uitdagingen van het meerlingouderschap

Coks Feenstra studeerde Ontwikkelingspychologie aan de RijksUniversiteit in Groningen. Ze werkte in een eigen praktijk en schreef voor Ouders van Nu en Kinderen. In 1986 verhuisde ze met haar gezin naar Valencia waar ze voor het Spaanse opvoedkundige blad Crecer Feliz ging schrijven. Vanaf 1994 begon ze zich te specialiseren in de ontwikkeling van meerlingen. In 1999 verscheen haar boek El Gran Libro de los Gemelos, dat in 2009 in Nederland uitkwam. Dit boek is onlangs in een vierde editie verschenen en wordt als het handboek voor ouders van meerlingen gezien. Sinds 2009 schrijft ze voor het Meerlingen Magazine. Ook is ze al vele jaren adviseur van het NVOM. Vorig jaar verscheen haar tweede Nederlandse boek, Tweelingen en School. Coks geeft lezingen in binnen- en buitenland en richt zich de laatste jaren uitsluitend op consulten van meerlingouders en hun kinderen.

Coks verzorgt dit jaar maar liefst drie lezingen, waarvan één plenair.

In de ochtendsessie is ruimte voor (aanstaande) drielingouders. Een drieling opvoeden is zonder twijfel een grote uitdaging en niet vergelijkbaar met de eenling-of tweelingopvoeding. Ik zal ingaan op meest voorkomende problemen, tips aanreiken en ingaan op wetenschappelijk onderzoek, zodat bepaalde problemen makkelijker te begrijpen en beter te handelen zijn.

In de middagsessie besteden we aandacht aan de meest verzochte onderwerpen, waar we op social media een uitvraag voor hebben gedaan. Hieruit kwamen een aantal thema’s waar Coks zich in deze presentatie specifiek op zal richten. De thema’s hebben veelal betrekking op de meerling in de basisschoolleeftijd. Coks gaat in op de tweelingdynamiek, waarbij de meerling elkaar versterkt in positief en negatief gedrag. Maar ook kopieergedrag, ruzies, wedijver en jaloezie. Hoe ga je als ouder om met tempo- en cognitieve verschillen en de meerling met elkaar vergelijken. Driftbuien bij meerlingen. En tot slot gaat zij ook in op de meerling binnen het gezin, welke invloed heeft dat op de broertjes en zusjes van de meerling.

Aan het einde van de dag verzorgt Coks tot slot nog een plenaire sessie over de meerling op school.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Taalontwikkeling bij meerlingen

In deze lezing komen allerlei vragen over taalverwerving aan de orde. Hoe leert een kind nieuwe woorden? Hoe verloopt taalontwikkeling bij typisch ontwikkelende kinderen? Wijkt taalontwikkeling bij meerlingen af? Wanneer is er sprake van een taalachterstand en wanneer is het een taalstoornis? Bestaat er zoiets als een geheimtaal bij meerlingen? Heeft de mens een aangeboren taalvermogen en hoe spelen tweelingen een rol in dit nature-nurture debat? De lezing sluit af met tips wat voor rol u zelf kunt spelen bij de taalontwikkeling van uw meerling.

Dr. Angeliek van Hout is taalkundige en doet onderzoek naar taalverwerving bij kinderen tussen drie en acht. Haar onderzoek focust op taalbegrip en kijkt naar de rol van vaak kleine woorden voor de betekenis van hele zinnen. Bijvoorbeeld, welke verborgen betekenis impliceren woordjes als “ook”, “alleen maar” en “zelfs” in een zin als De tweeling wilde ook buiten spelen / wil alleen maar buiten spelen/ wil zelfs buiten spelen? Een ander thema in Van Houts onderzoek is de vraag hoe verschillende werkwoordstijden bepalen of een gebeurtenis in het nu of in het verleden helemaal klaar was of nog aan de gang was, zoals in De tweeling speelde buiten / heeft buiten gespeeld / was buiten aan het spelen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Peuterpuberteit keer twee

Twee peuters in huis. Het is niet niks. Jullie tweeling verandert van lieve baby’tjes naar echte mensjes met een eigen wil en mening. Tijdens de workshop gaan we het hebben over:

  • Waarom peuters zo vaak strijd voeren, driftig worden en moodswings hebben
  • Hoe je dit typisch peutergedrag kan voorkomen
  • Hoe je zelf ontspannen blijft, kalm kan reageren en echt een veilige haven bent voor jouw peuters

Minder strijd, meer rust en begrijpen waar het gedrag van jullie peutertweeling vandaan komt.

“Mijn naam is Paulien Perfors. Mama van de leukste tweelingmeisjes van 8 jaar oud. Als De Tweelingcoach richt ik me op twee aspecten in het leven van een tweelingmoeder. Praktisch opvoeden en mindset/energie. Met de eerste creëren we rust, structuur en harmonie in huis. Zodat het dagelijks leven met een twee of meer kinderen veel minder energie kost en vooral leuk en gezellig is. Praktische opvoedadviezen die werken met een tweeling in huis.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Energiek blijven en balans houden in een druk leven

Dit is een interactieve inspirational door trainer en coach Sep Visser over het managen van je energie en het vinden en behouden van balans in een druk leven. Sep is van plan een van zijn drielingzoons mee te nemen om ook uit eerste hand over de do’s en don’ts voor meerlingouders te bespreken.

Sep is vader van vier zoons, waaronder een drieling van inmiddels 25 jaar, en was ruim 10 jaar voorzitter van de NVOM. Sep is mede-eigenaar van Lifeguard en daar trainer/facilitator en spreker. Sep vervulde 18 jaar managementposities bij KPN en begeleidde de afgelopen jaren directies en MT’s in bedrijfsleven en bij de overheid. Lifeguard helpt mensen, teams en organisaties energiek, veerkrachtig en duurzaam high performing te blijven. Naast Lifeguard is Sep internationaal wedstrijdwielrenner. Hij behaalde top 10-posities op het WK, en deed dat vooral aan de hand van de principes van energie management.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vroeggeboorte en de ontwikkeling van het brein

Bij veel meerlingzwangerschappen is de zwangerschapsduur korter dan 40 weken. Wanneer de zwangerschapsduur korter dan 37 weken duurt, is er sprake van premature geboorte. Bij veel meerlingzwangerschappen worden kinderen ‘prematuur’ geboren. In een aantal gevallen zien ouders vervolgens in de ontwikkeling van de kinderen dat het anders verloopt dan bij 1-kind zwangerschappen.
Heeft dit te maken met het zijn van een meerling? Is hier meer risico aan verbonden, of heeft de zwangerschapsduur hier mee te maken? In deze presentatie wordt de breinontwikkeling, vroeggeboorte, meerlingzwangerschappen en ontwikkelingsproblematiek besproken.

Fabiënne Naber is orthopedagoog en werkt bij UMC Utrecht Brain Center. Zij heeft veel ervaring met vroeggeboorte

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Keer hier terug naar het programma van de Informatieve Meerlingendag op 4 februari 2024. Direct inschrijven kan hier.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden