Webinar: Zwangerschap en bevalling van een meerling

Datum

25 maart 2021

Starttijd

20:00

Eindtijd

21:00

Adres

Webinar

25 maart is Simone Goossens onze spreker. Zij is gynaecoloog in het Máxima MC. Een van haar aandachtsgebieden zijn tweelingzwangerschappen – en bevallingen. In dit webinar zal ze specifiek in gaan op de bijzonderheden van een meerlingzwangerschap. En natuurlijk is er veel ruimte voor vragen. Die kun ook je alvast insturen! Stuur ze uiterlijk 23 maart naar webinar@nvom.nl.

Over zwangerschappen en bevallingen zijn miljoenen animaties en filmpjes verschenen. Maar een twee- of drielingzwangerschap is toch net weer even anders. Gynaecoloog Simone Goossens praat in dit webinar alléén maar over meerlingzwangerschap en -bevalling. Met natuurlijk alle ruimte voor vragen.

Je kunt je aanmelden via het ledenportaal. Klik op het menu item “evenementen”. Instructies over deelname van de webinar volgen na inschrijving per e-mail.

Programma

Dit webinar bestaat uit twee delen: de meerlingzwangerschap en de meerlingbevalling. Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de zwangerschap van een meerling? Waar moet je als aanstaande ouder rekening mee houden en waarover zou je nu al kunnen nadenken? Hierna is er ruimte voor vragen. Vervolgens gaat ze door met de bevalling. Wat gebeurt er in het lichaam? Waar kan je je op voorbereiden? Wat zijn cruciale momenten? Er is veel ruimte voor vragen, maar houd er rekening mee dat individuele situaties het beste met de eigen arts besproken kunnen worden.

Over de spreker

Simone Goossens heeft haar opleiding geneeskunde gedaan aan Universiteit Maastricht. Ze was ANIOS Gynaecologie in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen en deed daarna de opleiding tot gynaecoloog in datzelfde ziekenhuis en het MUMC+. Tijdens deze jaren startte ze ook met wetenschappelijk onderzoek naar tweelingen, en dan met name onderzoek naar de meest optimale manier van bevallen voor vrouwen die zwanger zijn van een tweeling. Het laatste stuk van haar opleiding deed ze in het Máxima MC in Veldhoven. “Voor mij interessant, omdat dit ziekenhuis een zogenoemde obstetrische high care heeft, en dus zwangeren naar dit ziekenhuis verwezen worden vanuit de regio.”

Na haar afstuderen in 2016 bleef ze in het Máxima. De afgelopen jaren verdiepte ze zich verder verdiept in de verloskunde en ‘hoog risico’ zwangerschappen door middel van een subspecialisatie perinatologie. In 2017 rondde ze haar mijn promotieonderzoek af, met het onderzoek ‘twin pregnancies, planning the mode of delivery’.

In 2018 zette ze een training opgezet voor gynaecologen en gynaecologen in opleiding over tweelingen en tweelingbevallingen. De cursus geeft ze samen met prof. Dr. G. Oei, inmiddels minimaal vier keer per jaar. “En,” voegt Goossens daar nog aan toe, “in 2019 ben ik trotse tante van een tweeling geworden, toen mocht ik het traject dus van de andere kant meemaken.”

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden