Informatieve Meerlingendag (IMD) 2020

Datum

19 januari 2021

Starttijd

09:30

Eindtijd

16:30

Adres

Daam Fockemalaan 10, 3818 KG Amersfoort

Zondag 19 januari 2020 nodigen wij u graag weer uit voor de Informatieve Meerlingendag op een bijzondere locatie: Leerhotel het Klooster in Amersfoort.  Deze NVOM-activiteit is ook toegankelijk voor niet NVOM-leden. Centraal in het land, géén parkeerkosten en een uitstekend verzorgde lunch. Tel daar het immer interessante programma bij op en het is duidelijk: daar moet u bij zijn.

Let op: Er is beperkte ruimte per parallelsessie. Vol = vol.

Indien u op voorhand al vragen heeft aan één van de sprekers, dan kunt u deze insturen via meerlingendag@nvom.nl.

Agenda

Tijdstip Onderwerp Spreker
9:30 Ontvangst met een kopje koffie/thee en huisgemaakte zoete lekkernijen
10:15 Welkom door Dennis de Krom (Voorzitter NVOM)
10:30 – 11:15 NTR – Het laatste nieuws over twee- en meerlingenonderzoek
Drielingvragenuur Coks Feenstra
11:30 – 12:15 Parallelsessie 1
Borstvoeding bij een meerling Kim Schoonenberg
Wat als de wolk niet zo roze is? Tilda Timmers
Balans in het gezin met een krachtige mindset Ymkje Hoekstra
Het eerste jaar met een tweeling Bregje Kàzan
12:15 – 13:15 Lunch in de Kerkgang / Kloostergang / Reftergang
13:30 – 14:15 Parallelsessie 2
Taalontwikkeling bij meerlingen: Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek Angeliek van Hout
Gentle Sleep Coach – heb jij een uitdagende slaper thuis? José Gossen
Bevalling bij een meerling Kim Schoonenberg
Versterken van autonomie (of ik-kracht) – in verbinding Hester van Wingerden
14:30 – 15:30 Plenaire afsluiting – Het goede van het hebben van een meerling Coks Feenstra
15:30 – 16:30 Afsluiting en gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Lezingen

NTR – Het laatste nieuws over twee- en meerlingenonderzoek
Het Nederlands Tweelingen Register (kortweg NTR) werd op 1 februari 1987 opgericht voor gedragsgenetisch onderzoek bij de afdeling Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sindsdien worden gegevens van twee- en meerlingen die bereid zijn mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek bijgehouden. Deelnemers worden gevolgd in de tijd, wat betekent dat ze om de paar jaar een vragenlijst ontvangen. Soms worden ze ook uitgenodigd voor onderzoek op de Vrije Universiteit.

Coks Feenstra – Drielingvragenuur
Coks Feenstra is ontwikkelingspsychologe en deskundige op het gebied van opvoeding van meerlingen. Zij heeft meerdere publicaties op haar naam staan in Groter Groeien en Kinderen en Ouders van Nu. Zij is tevens de schrijfster van Het Grote Tweelingen-Boek. Coks is al jaren aan de NVOM verbonden als adviseur.

Angeliek van Hout – Taalontwikkeling bij meerlingen: Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek

Dr. Angeliek van Hout onderzoekt kindertaalverwerving bij kinderen tussen 3 en 7: hoe leren peuters en kleuters subtiele betekenisaspecten in zinnen? Bijvoorbeeld de betekenis van verschillende werkwoordstijden, bepaalde en onbepaalde lidwoorden, logische woordjes (alle, elke, of, niet), en vraagwoordzinnen. Van Hout leidt sinds 2000 het Acquisition Lab, onderdeel van het Center for Language and Cognition in Groningen, en is betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprojecten. Meer informatie: https://www.rug.nl/staff/a.m.h.van.hout/research.

Kim Schoonenberg – Borstvoeding aan een meerling / Bevallen van een meerling

Borstvoeding is het logische vervolg op zwangerschap & bevalling. Een baby zal instinctief de borst zoeken. Bij een meerling is dat niet anders. Meer stimulatie door meer kinderen geeft meer melk. Maar… dat aanleggen hoe gaan we dat doen? Kom luisteren naar de ins & outs van borstvoeden bij een meerling, door lactatiekundige en tweeling ervaringsdeskundige Kim Schoonenberg.

Jóse Gossen – Gentle Sleep Coach – heb jij een uitdagende slaper thuis?

Heb jij een uitdagende slaper thuis? José Gossen is moeder van 3 jonge dochters en heeft haar eigen kinderslaapcoach praktijk ZoeteSlapers. Als Gentle Sleep Coach helpt ze gezinnen met kinderen van 0 – 6 jaar aan meer slaap.

Hoeveel slaap heeft je kindje eigenlijk nodig? Waardoor wordt hij of zij midden in de nacht wakker? Wat zijn de tips en trucs om je kindje fijn te leren slapen? En wat kan een slaapcoach voor jouw gezin betekenen? In deze lezing deelt José graag haar kennis.

Ymkje Hoekstra – Balans in het gezin met een krachtige mindset

Ik ben Ymkje en ik ben naast enorme sportfanaat en enthousiaste moeder van drie zoons (2,5) sinds begin 2019 zelfstandig ondernemer. Als drielingmoeder weet ik als geen ander dat het een flinke uitdaging kan zijn om voor jezelf een fijne balans te vinden tussen al je rollen en ambities. Vanuit die ervaring, gecombineerd met mijn achtergrond in psychologie, onderwijs en recentelijk NLP ontstond mijn eigen bedrijf, MultiplYMe.

Ik coach (met name) moeders die er helemaal klaar voor zijn om écht bewuster te kiezen voor zichzelf. Rust, energie en focus staan centraal. Zodat je optimaal kunt genieten van dat wat telt voor jou.

In de workshop die ik verzorg, deel ik met jou de basics van balans en mindset.

Balans, het woord zegt het eigenlijk al, betekent evenwicht. In wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Het vinden van een goede balans tussen die twee is – zéker voor meerlingouders – een uitdaging. Wat zorgt er nou voor dat jij balans ervaart en wat heb je nodig om méér in balans te komen?

Een krachtige mindset staat daarin centraal. En mindset slaat op al jouw gedachten en overtuigingen die bepalen welke keuzes jij maakt. Een krachtige mindset betekent dat je jouw gedachten vóór je laat werken. Dat je zelf de regie in handen houdt en je vooral focust om wat je wél wilt. En het mooie: die krachtige mindset kun je prima trainen.

In drie kwartier deel ik handige achtergrond met je. Ook krijg je simpele tips en tricks die je meteen kunt toepassen om méér balans en een krachtigere mindset te creëren voor jezelf.

Bregje Kàzan

Tilda Timmers – Wat als de wolk niet zo roze is?

Als moeder moet je allerlei ballen hoog houden. Je moet binnen zes weken weer in je skinny jeans passen, je moet de perfecte mama zijn, daarnaast moet je een heet en stomend seksleven hebben en minimaal 3 keer per week sporten.

Tel daar bij op dat je als meerlingmoeder – of vader, vaak het gevoel hebt dat je tekort schiet omdat je continue je liefde en aandacht over meerdere kindjes moet verdelen. Plus, sommige meerlingouders hebben een moeizame start na de bevalling, omdat je tweeling op de NICU belandt en je daar weken moet zien te overleven.

Logisch, dat als je dan net bevallen bent en je denkt aan een bepaalde standaard te moeten voldoen, je niet op een roze wolk belandt. Je zit vol vragen, onzekerheden en je vraagt je af: hoe doen al die andere mama’s dit? Want al die andere moeders lijken zogenaamd perfect te zijn, terwijl jij het gevoel hebt constant te falen.

Hoe kom je nu vanuit die niet zo roze wolk weer in de situatie waarin je meer zelfvertrouwen krijgt als moeder en dat je het moederschap aan kan? Hoe zorg je ervoor dat het vergelijken stopt en je jezelf gaat accepteren zoals je bent?

Mocht je meer willen weten over het werk wat ik doe of mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht”, kijk dan op www.froufroubegeleiding.nl of volg me via InstagramFacebook of Twitter.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden