DNA-Testen voor vaststellen zygositeit
In 2014 heeft de NVOM in samenwerking met het NTR (Nederlands Tweeling Register) leden eenmalig de mogelijkheid geboden om een zogenaamde zygositeit DNA-test te laten uitvoeren. De uitslag van deze actie was dat een groot deel van de meerlingen toch ééneiig bleek te zijn.

Een tweeling DNA-test geeft duidelijkheid of de meerling ééneiig of twee-eiig is. Voor veel ouders is het van belang om te weten of hun meerling eeneiig is of twee-eiig. Niet alleen om alle vragen van familie, vrienden en onbekenden te beantwoorden, maar ook om te weten of er sprake kan zijn van erfelijke aandoeningen.

Hoe kan ik weten of mijn meerling een- of twee-eiig is?

In ons artikel zygositeit wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan van een meerling en op de kenmerken van een een- of twee-eiige meerling. Toch blijkt de laatste jaren dat gynaecologen na de bevalling toch het antwoord schuldig moeten blijven of er sprake is van een eeneiige tweeling of niet. Dat komt omdat voorheen werd gedacht dat twee placenta’s alleen mogelijk zijn bij een twee-eiige tweeling. Onderzoek wijst echter uit dat dit ook bij eeneiige tweelingen kan voorkomen.

Duidelijk is het natuurlijk als er een jongen-meisje tweeling wordt geboren. Sommige meerlingen zijn uiterlijk ook heel verschillend van elkaar. Op social media vragen ouders regelmatig de mening van anderen om te weten of hun meerling een- of tweeeiig is. De antwoorden daarop zijn vaak divers. Ouders zien zelf de verschillen goed, waardoor de aanname van twee-eiigheid voor de hand ligt.

De enige manier om 99% zekerheid te krijgen over de zygositeit van de meerling, is een DNA test nodig.

Waar kan ik terecht voor een DNA test?

Bij een meerling wordt niet standaard een DNA-test door het ziekenhuis gedaan, noch wordt het vergoed door de ziektekostenverzekering. Er zijn meerdere aanbieders van DNA-testen om de zygositeit vast te stellen. Het is ook mogelijk om dit tegen meerkosten in een juridisch document vast te leggen. Aangezien ons regelmatig vragen worden gesteld of de NVOM DNA-testen biedt, hebben wij met een tweetal Nederlandse aanbieders een korting op hun DNA-test kunnen afspreken.

De NVOM heeft geen voorkeur voor een aanbieder van de zygositeitstest, aangezien wij daar geen onderzoek naar hebben gedaan.

Korting als NVOM-lid!

Met twee gecertificeerde aanbieders kunnen wij u als lid van de NVOM een korting op de zygositeitstest aanbieden:

Consanguinitas
www.consanguinitas.nl
Zij bieden de tweelingtest aan voor € 185,00 in plaats van € 229,00 voor NVOM-leden. De zekerheid van deze test is hoger dan 99,99999%. Bij aanmelding dient u uw lidnummer door te geven. Bij Consanguinitas ontvangt u na aanmelding per post de DNA test. De uitslag ontvangt u per mail of telefonisch binnen twee weken. Het resultaat is de uitslag een- of twee-eiig, het percentage zekerheid én de aparte DNA-profielen.

DNA-test.nl
www.dna-test.nl
Deze aanbieder geeft 10% korting op hun normale prijs. Dat betekent dat de tweeling homozygoot test voor NVOM-leden € 179,10 kost. U ontvangt de tweelingtest per post en kunt deze weer terugsturen. Na ontvangst van de test duurt het ongeveer 4 werkdagen voor u de uitslag van de test per post of per mail anoniem ontvangt.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden