Ook dit jaar heeft de NVOM haar best gedaan om een zo gevarieerd mogelijk programma aan te kunnen bieden tijdens de Informatieve Meerlingendag op zondag 21 januari 2018.
Aanmelden voor de Informatieve Meerlingendag gaat via ons ledenportaal: https://nvom.banster.nl/evenementen
Ook niet-leden zijn van harte welkom. Kosten voor deze dag zijn € 7,50 voor leden en € 10,00 voor niet-leden. De korting voor leden wordt aan het eind van het aanmeldingsproces zichtbaar. U moet wel eerst inloggen om in aanmerking te komen voor de korting!
Dit zijn de sprekers. Het programma staat op deze pagina.
Coks Feenstra
Coks kennen we natuurlijk als schrijver van het Grote Tweelingenboek en vaste adviseur van de NVOM. Als geen ander heeft ze antwoord op ontwikkelingsperikelen bij meerlingen en al jarenlang verdiept ze zich in de wondere wereld van de meerling. Iedere uitgave van het Meerlingen Magazine schrijft ze over een meerlingspecifiek onderwerp. Dit najaar was ze bovendien aanwezig op de grootste wetenschappelijke conferentie over tweelingen ter wereld, in Spanje. Daar interviewde ze Nancy Segal, wereldwijd een zeer gerenommeerd wetenschapper over tweelingen.
Coks geeft in de ochtend van de Informatieve Meerlingendag een lezing speciaal voor ouders van drie- of meerlingen. Hierin gaat ze in op wat onderzoek ons vertelt over het opgroeien van een ‘’grote’ meerling.
In de middag verzorgt Coks een plenaire lezing waarin ze ingaat op de vraag of het een voordeel is om een meerling te zijn. Wij als ouders kunnen er van alles bij bedenken, maar Coks kan er ook de wetenschap bij halen.
Dorret Boomsma
Dorret Boomsma is de oprichter van de Nederlands Tweelingen Register, 30 jaar geleden. Dankzij die database aan de VU in Amsterdam kan onderzoek gedaan op allerlei mogelijke vakgebieden. In een plenaire sessie praat ze ons bij over de meest recente resultaten. Ze is hoogleraar biologische psychologie. Ze won twee heel belangrijke Nederlandse onderzoeksprijzen: de Spinozapremie in 2002 en negen jaar later de KNAW Merianprijs.
Angeliek van Hout
Taalwetenschapper Angeliek van Hout zal ingaan op taalverwerving bij meerlingen. Er wordt ingegaan op de wetenschappelijke bevindingen achter de observatie dat meerlingen trager zouden zijn in hun taalverwerving en/of andere dingen laten zien. Wat ook aan bod komt is het verschil tussen een taalachterstand en een taalstoornis. Met medewerking van een logopedist wordt ingegaan op interventiemethoden gericht op het verbeteren van de taalontwikkeling. De nadruk van deze lezing ligt op taalontwikkeling in de eerste 4 levensjaren.
Tessa Bunte
Tessa Bunte is moeder van een ééneiige jongenstweeling van bijna 8 jaar. En heeft nog drie kinderen van bijna 11,13 en 15 jaar. Door haar werk als kinder- en jeugdpsychiater raakte zij geïnteresseerd in de relatie meerlingen en ontwikkelingsstoornissen. In deze workshop zal worden ingegaan op de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en adolescenten. Er zal worden stilgestaan bij de relatie tussen ontwikkelingsstoornissen en meerlingen. Komen ontwikkelingsstoornissen vaker voor bij meerlingen? Kan het ene meerlingkind bijvoorbeeld ‘beschermend’ zijn voor het niet ontwikkelen van een ontwikkelingsstoornis bij het andere meerlingkind? Of juist niet? Er zal worden besproken wat daarover vanuit wetenschappelijk onderzoek bekend is.
Eind 2016 is een spreekuur opgericht voor meerlingen met een verdenking op een ontwikkelingsstoornis. Tijdens deze workshop zal daar kort op worden ingegaan. Er zal voldoende tijd zijn voor het uitwisselen van ervaringen en voor het stellen van vragen.
Lisanne Tollenaar
Lisanne Tollenaar doet promotieonderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is verbonden aan de afdeling Obstetrie – Foetale therapie. Het onderwerp van haar promotietraject is ‘Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie’ (TAPS), een vorm van het tweeling transfusiesyndroom (TTS). De sessie gaat voornamelijk over de ‘monochoriale’ tweelingen, dat zijn de eeneiige tweelingen die 1 placenta delen en daardoor ook een gedeelde bloedsomloop hebben.
“Van alle eeneiige tweelingen die er per jaar in Nederland geboren worden, deelt 67% tijdens de zwangerschap één moederkoek. Het bijzondere aan deze tweelingen is dat zij daardoor ook één gedeelde bloedsomloop hebben.
Het overgrote deel van de zwangerschappen van eeneiige tweelingen met één moederkoek verloopt zonder problemen, maar in sommige gevallen is de moederkoek niet goed aangelegd en kunnen er verschillende aandoeningen, zoals het tweelingtransfusiesyndroom (TTS) en tweeling anemie polycythemie sequentie (TAPS), ontstaan. Hoe je deze problemen voor de geboorte kunt opsporen en eventueel kunt behandelen, en hoe deze kinderen zich later ontwikkelen zijn vraagstukken die in deze parallelsessie aan bod komen.”
Lisanne verzorgt tijdens de Informatieve Meerlingendag zowel in de ochtend als in de middag een parallelsessie.
Marjolein Kok
Marjolein Kok is werkzaam als gynaecoloog in het AMC te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de verloskunde en heeft als aandachtsgebieden organisatie van zorg, preventie van stuitligging en vroeggeboorte. Ze heeft onder andere onderzoek gedaan naar het optimaliseren van het voorspellen van vroeggeboorte en het gebruik van een pessarium ter preventie van vroeggeboorte. Momenteel is ze onderzoeksleider van een grote internationale studie waarin het nut van weeënremmers wordt onderzocht.
Marjolein zal in haar lezing tijdens de Informatieve Meerlingendag ingaan op het ontstaan van vroeggeboorte, de rol van meerlingzwangerschappen.
Willem Lens
Willem is al jaren relatietherapeut en zal tijdens zijn workshop ingaan op balans in je gezin. Hoe communiceer je het beste met elkaar, hoe ga je om met stress en emoties en is er nog tijd voor intimiteit? Deze onderwerpen kunnen niet ontbreken tijdens de Informatieve Meerlingendag. Willem spreekt erover en geeft tips geven hoe meerlingouders hier aandacht aan kunnen besteden.
Myrthe van Lonkhuijsen
Sinds 2000 werkt Myrthe full-time als lactatiekundige. Samen met ouders zoekt ze naar oplossingen voor problemen rondom borstvoeding. Bij die ‘technische’ adviezen let ze ook altijd op het ‘hanteerbaar’ maken van borstvoeding in het dagelijks leven van het gezin, wat in onze cultuur niet altijd vanzelfsprekend is. Myrthe gaat tijdens haar parallelsessie uiteraard in op tips en adviezen bij het geven van borstvoeding bij meerlingen.
Marc Bisschops
Voormalig NVOM-voorzitter Marc Bisschops vertelt over de financiële gevolgen van het krijgen van een meerling. Ook presenteert hij uitgebreid de resultaten van een enquête onder meerlingouders over hun financiële situatie.