Borstvoeding is het logische vervolg op zwangerschap & bevalling. Een baby zal instinctief de borst zoeken. Bij een meerling is dat niet anders. Meer stimulatie door meer kinderen geeft meer melk. Maar… dat aanleggen hoe gaan we dat doen? Kom luisteren naar de ins & outs van borstvoeden bij een meerling en stel ook hier gerust jouw eigen vragen!
Kim Schoonenberg ken je wellicht als columnist uit het Meerlingen Magazine. Ze is meerlingmoeder, verloskundige én lactatiekundige. Of je nou geen ervaring hebt met borstvoeding of al eens een kind gevoed hebt: een meerling voeden is andere koek. Een beetje voorbereiding scheelt de helft. En daar kan Kim heel goed mee helpen, inclusief uiteraard praktische tips.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Help, mijn kindjes slapen onrustig
Leonie van Henten biedt perspectief in het onderwerp slaap: wat is eigenlijk normaal voor een baby of peuter? Welke factoren zijn bepalend voor hoe je kindje slaapt? En wanneer is het goed een slaapcoach in te schakelen? Hoe ga je om met nachtangsten of wel/niet apart slapen bij meerlingen? Het wordt een eerlijk verhaal met handvatten voor jezelf en je kindje. En genoeg ruimte om je eigen vragen te stellen.
Leonie is gentle sleep coach, tweelingmoeder en eigenaar van The Dream Company.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Van 'lust ik niet' naar 'proef ik wel'
Viviènne bespreekt de vier inzichten die de basis vormen voor gezond eetgedrag bij kinderen. Hoe creëer je een positieve maaltijdomgeving voor kinderen? Want niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook hoe je eet. We bespreken de stappen tot eten die een kind doorloopt en hoe je kinderen kunt ondersteunen bij het leren eten. Na de presentatie is er ruimte voor persoonlijke vragen.
Viviènne Vernooij is kindervoedingscoach en founder van Kidsvoeding en het Beter Eten-programma. Zij helpt ouders met de gezonde (op)voeding van kinderen. Van eerste hapje tot kieskeurige eetgedrag. Ze is schrijver van diverse receptboeken voor gezinnen en geeft workshops en cursussen aan ouders, scholen en kinderdagverblijven.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zo kom je uit de luiers
Zindelijkheidstraining is een uitdaging voor iedere ouder, maar met een actieve tweeling of meerling helemaal. Elianne vertelt over hoe je weet of jij en je kids er klaar voor, hoe je een aanpak kiest die bij jullie past en wat de do’s and don’ts zijn van zindelijkheidstraining met meerlingen.
Elianne Leeffers is de oprichtster van De Pot Op. Ze is moeder van 3 kinderen die allemaal vroeg zindelijk waren en ze dacht: dat zouden meer ouders moeten doen! Kinderen worden namelijk steeds later zindelijk. Het gemiddelde is nu drie jaar, terwijl in de jaren ’40 kinderen rond 1 jaar zindelijk waren. Elianne ontwikkelde de De Pot Op app. Met de app kunnen ouders met hun kids vanaf 18 maanden aan de slag om zindelijk te worden. Elianne heeft 15 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Ze is gespecialiseerd in het ontwikkelen van trainingsmateriaal en zindelijkheid bij jonge kinderen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Peuterpuberteit keer twee
Twee peuters in huis. Het is niet niks. Jullie tweeling verandert van lieve baby’tjes naar echte mensjes met een eigen wil en mening. Tijdens de workshop gaan we het hebben over:
- Waarom peuters zo vaak strijd voeren, driftig worden en moodswings hebben
- Hoe je dit typisch peutergedrag kan voorkomen
- Hoe je zelf ontspannen blijft, kalm kan reageren en echt een veilige haven bent voor jouw peuters
Minder strijd, meer rust en begrijpen waar het gedrag van jullie peutertweeling vandaan komt.
“Mijn naam is Paulien Perfors. Mama van de leukste tweelingmeisjes van 7 jaar oud. Als De Tweelingcoach richt ik me op twee aspecten in het leven van een tweelingmoeder. Praktisch opvoeden en mindset/energie. Met de eerste creëren we rust, structuur en harmonie in huis. Zodat het dagelijks leven met een twee of meer kinderen veel minder energie kost en vooral leuk en gezellig is. Praktische opvoedadviezen die werken met een tweeling in huis.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hoe word je een team als meerlingouders?
Hoe word je als meerlingouders een team? En waarom is het zo belangrijk om een te team zijn? Uit onderzoek is gebleken dat het scheidingspercentage onder meerlingouders hoger ligt dan gemiddeld. Hoe kan dit? En hoe kan je dit voorkomen?
Herken je dat gevoel dat je tegen een muur aan staat te praten? Dat je niet doordringt en dat alles wat je zegt gewoon niet aankomt? Heb jij ook regelmatig het gevoel dat er een loopje met je wordt genomen? Dan is deze presentatie zeker iets voor jou!
“Tijdens mijn presentatie krijg je onder andere tips om de communicatie soepel(er) te laten verlopen tussen jou en je partner én je meerling! Want als je iets verandert in de communicatie, dan verandert de interactie en kunnen jullie wél samenwerken en een team zijn. Dat willen jullie toch ook?
Ik ben mediator en relatietherapeut in mijn eigen praktijk Fideliz Mediation & Relatietherapie te Heerenveen. Ik begeleid voornamelijk stellen om hun relatie te herstellen middels relatietherapie, veelal lukt dat. Ik heb een slagingspercentage van 75 procent.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Een drieling opvoeden, hoe doe je dat?
Een drieling opvoeden is zonder twijfel een grote uitdaging en niet vergelijkbaar met de eenling-of tweelingopvoeding. Ik zal ingaan op meest voorkomende problemen, tips aanreiken en ingaan op wetenschappelijk onderzoek, zodat bepaalde problemen makkelijker te begrijpen en beter te handelen zijn.
Coks Feenstra studeerde Ontwikkelingspychologie aan de RijksUniversiteit in Groningen. Ze werkte in een eigen praktijk en schreef voor Ouders van Nu en Kinderen. In 1986 verhuisde ze met haar gezin naar Valencia waar ze voor het Spaanse opvoedkundige blad Crecer Feliz ging schrijven. Vanaf 1994 begon ze zich te specialiseren in de ontwikkeling van meerlingen. In 1999 verscheen haar boek El Gran Libro de los Gemelos, dat in 2009 in Nederland uitkwam. Dit boek is onlangs in een vierde editie verschenen en wordt als het handboek voor ouders van meerlingen gezien. Sinds 2009 schrijft ze voor het Meerlingen Magazine. Ook is ze al vele jaren adviseur van het NVOM. Dit jaar verscheen haar tweede Nederlandse boek, Tweelingen en School. Coks geeft lezingen in binnen- en buitenland en richt zich de laatste jaren uitsluitend op consulten van meerlingouders en hun kinderen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Taalontwikkeling bij meerlingen
In deze lezing komen allerlei vragen over taalverwerving aan de orde. Hoe leert een kind nieuwe woorden? Hoe verloopt taalontwikkeling bij typisch ontwikkelende kinderen? Wijkt taalontwikkeling bij meerlingen af? Wanneer is er sprake van een taalachterstand en wanneer is het een taalstoornis? Bestaat er zoiets als een geheimtaal bij meerlingen? Heeft de mens een aangeboren taalvermogen en hoe spelen tweelingen een rol in dit nature-nurture debat? De lezing sluit af met tips wat voor rol u zelf kunt spelen bij de taalontwikkeling van uw meerling.
Dr. Angeliek van Hout is taalkundige en doet onderzoek naar taalverwerving bij kinderen tussen drie en acht. Haar onderzoek focust op taalbegrip en kijkt naar de rol van vaak kleine woorden voor de betekenis van hele zinnen. Bijvoorbeeld, welke verborgen betekenis impliceren woordjes als “ook”, “alleen maar” en “zelfs” in een zin als De tweeling wilde ook buiten spelen / wil alleen maar buiten spelen/ wil zelfs buiten spelen? Een ander thema in Van Houts onderzoek is de vraag hoe verschillende werkwoordstijden bepalen of een gebeurtenis in het nu of in het verleden helemaal klaar was of nog aan de gang was, zoals in De tweeling speelde buiten / heeft buiten gespeeld / was buiten aan het spelen?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De dynamiek van een meerlinggezin
Simon Hay neemt jullie graag mee in de reis die hij als gezin, als ouder én als pedagoog heeft afgelegd tot nu toe met zijn gezin met vier kinderen: Julie (13), Mason (11) en Emma en James (6). Hij vertelt vanuit het perspectief van zijn kinderen wat zij ervaren, en wat dit van hen vraagt als ouders. Verder reflecteert hij ik ook op zijn situatie vanuit wetenschappelijk perspectief.
“Ik deel graag mijn verhaal in de hoop te inspireren, inzichten te delen en hoop op een levendig gesprek waarin we van elkaar leren door ervaringen te delen.
Ik heb Sociaal Pedagogische hulpverlening gestudeerd en heb als groepsleider gewerkt in een kindertehuis voor kinderen die uit huis geplaatst zijn. Vanaf 1999 ben ik in de kinderopvang gaan werken. Ook ben ik Gezinspedagogiek gaan studeren aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2008 werk ik als pedagoog in de kinderopvang. Ik geef trainingen Video-interactiebegeleiding, schrijf pedagogisch beleid en onderhoud contacten met woordvoerders kinderopvang van de Tweede Kamer en met het ministerie van SZW.
Sinds 2015 ben ik één van de ontwikkelaars van het zelfevaluatie-instrument ‘Pedagogische praktijk in Beeld (PiB)’. PiB is ondertussen uitgegroeid tot een landelijk gebruikt instrument, en is tevens onderwerp van mijn promotieonderzoek dat ik in 2020 gestart ben, wederom aan de universiteit van Leiden.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Financieel fit met een meerling
De komst van een meerling brengt veel verandering met zich mee, ook financieel. Tijdens de presentatie krijg je tips en een stappenplan om met je financiën aan de slag te gaan. En je ziet hoe andere meerlingouders hun financiën hebben geregeld. We beloven je dat je minstens drie dingen hoort waar je graag mee aan de slag wilt. Zodat je meer rust in je financiën gaat ervaren en beter bestand bent tegen financiële veranderingen.
“Mijn naam is Micha Aarts, moeder van een jongenstweeling van 8 jaar. Ik heb samen met twee compagnons, een bedrijf in financiële coaching. Daarnaast ben ik trainer voor het Nibud. Wij worden door werkgevers ingeschakeld als zij medewerkers met financiële vragen hebben.”
Zwangerschap en bevalling van een meerling
Keer hier terug naar het programma van de Informatieve Meerlingendag op 12 februari 2022. Direct inschrijven kan hier.
Samen of apart in de klas?
Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.
Bekijk deze specialWord lid en ontvang gratis cadeaus
Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.
Lid worden