Bevalling van een meerling
De bevalling van een tweeling, drieling of vierling is anders dan de bevalling van een eenling. In welke gevallen kun je natuurlijk bevallen van een meerling en wanneer is een keizersnede nodig? En hoe gaat zo’n bevalling? Hoelang duurt de zwangerschap gemiddeld? Kim Schoonenberg, verloskundige en columniste in het Meerlingen Magazine, geeft tekst en uitleg.
Bevallen in het ziekenhuis
De bevalling van een meerling vindt over het algemeen plaats in het ziekenhuis. Dat komt omdat een meerlingzwangerschap een reden voor zorg is. Bij een tweeling zonder complicaties kan dit gewoon in een regionaal- of streekziekenhuis. In geval van een drielingzwangerschap vindt de bevalling meestal plaats in een academisch ziekenhuis.
Duur van de zwangerschap
De zwangerschap bij een meerlingzwangerschap duurt meestal korter dan bij een eenlingzwangerschap. Met elke baby erbij, gaan er ongeveer 3 weken af van de gemiddelde zwangerschapsduur. De gemiddelde eenling wordt geboren na 40 weken, de gemiddelde tweeling na 37 weken en de gemiddelde drieling na 34 weken zwangerschap.
Het moment van bevallen is afhankelijk van verschillende factoren. Een meer-eiige meerling blijft vaak wat langer zitten, omdat er minder vaak sprake is van een groeiprobleem bij de baby’s. Bij een één-eiige zwangerschap komen vaker complicaties voor. Die vragen soms om ingrijpen, waardoor de bevalling eerder opgewekt wordt. Als je zwanger bent van een meerling, heb je vaker last van complicaties zoals een hoge bloeddruk (hypertensie). Ook dat kan een reden zijn voor een eerdere inleiding. Ook heb je bij een meerling een veel grotere buik en daardoor meer lichamelijke klachten. Bij een ongestoorde zwangerschap is een inleiding vanaf 37 weken daarom ook vaak heel goed bespreekbaar. Natuurlijk heeft elke vrouw haar eigen ‘draagtijd’, de ene is nou eenmaal in beginsel langer zwanger dan de andere. Het hangt tot slot ook nog af van het feit of je al eerder bevallen bent.
Natuurlijke bevalling of keizersnede
Zo’n 80 % van de tweelingen ligt beide met het hoofd beneden, bij ongeveer 60 % ligt in ieder geval het 1e kindje in hoofligging. In deze gevallen is een vaginale bevalling prima mogelijk. Ligt het 1e kindje in stuit, beide in stuit of dwarsliggingen? Dan zal de gynaecoloog een keizersnede bespreken.
Natuurlijke bevalling
Een natuurlijke bevalling van een tweeling verloopt min of meer hetzelfde als bij een eenling. Er zijn ontsluitingsweeën nodig, uiteindelijk volgt de uitdrijving en tot slot wordt de placenta geboren.
Meer zorg
Wel is een tweelingbevalling met meer zorg omgeven. De hartslag van 2 baby’s moet worden geregistreerd, er is meestal sprake van een infuus en er zijn meer mensen op de kamer omdat er 2 baby’s moeten worden opgevangen. Ook ben je minder mobiel in het opvangen van de weeën omdat je een veel bollere buik hebt.
Infuus
Het infuus is nodig, omdat bij een tweelinggeboorte vaker een vermindering van de weeënkracht wordt gezien tijdens de ontsluiting. De baarmoeder is veel meer uitgerekt door de vulling van 2 kinderen en kan dan minder goed samentrekken. Het stimuleren van weeën is daarom vaker nodig. Dat geldt ook voor na de geboorte van de kinderen. De weeën moeten dan goed blijven om ook de placenta’s (moederkoeken) geboren te laten worden. Bij een tweeling zie je vaak wat meer bloedverlies na de bevalling, omdat de placenta groter is en dus ook de ‘wond’ in de baarmoeder.
Ontsluiting
Het eerste stuk van de bevalling van een tweeling gaat het zelfde als van een eenling. Als je 1e baby geboren is, wordt er afhankelijk van de ligging en conditie van je 2e kindje even, of soms wat langer, gewacht. De bevalling van je 2e kindje duurt vaak korter dan bij nummer 1, de weg is al vrij gemaakt. De placenta’s volgen meestal pas als allebei de baby’s geboren zijn. Over het algemeen gaat de placenta naar de patholoog anatoom, die zeker bij één-eiige zwangerschappen, onderzoekt of er verbindende vaten waren in de placenta.
Begeleiding
De bevalling van een tweeling of meerling wordt altijd begeleidt door een gynaecoloog. Vaak zijn er ook een verloskundige en 1 of 2 verpleegkundigen op de kamer. De kinderarts is vaak in de buurt op de afdeling, maar niet altijd op de kamer.
Afhankelijk van de zwangerschapsduur, conditie tijdens de bevalling en het verwachte gewicht van je kindjes, worden de baby’s bloot bij mama gelegd of opgevangen door de kinderarts.
Keizersnede
Een keizersnede (sectio) komt vaker voor bij tweelingen. Bij drielingen komen keizersnedes ook vaker voor. Maar het hoeft niet, het is onder andere afhankelijk van de ligging van de baby’s. En van complicaties bij jou of één van je baby’s. Ook vindt een keizersnede wat vaker plaats tijdens de bevalling, meestal omdat één van de baby’s in nood komt. Het komt voor dat de 1e baby vaginaal wordt geboren en de 2e alsnog via een keizersnede. Een vierling wordt over het algemeen wel een geplande keizersnede.
Geboorteplan
Het is prettig om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling. Denk daarom na over een geboorteplan en bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Hierin staan vooral wensen voor als alles volgens ‘plan’ verloopt. Afhankelijk van de manier waarop je gaat bevallen, natuurlijk of via een keizersnede, kun je denken aan deze onderwerpen:
- Wie wil je graag bij de bevalling?
- In welke houding wil je bevallen?
- Wil je pijnbestrijding, en zo ja, welke?
- Wil je dat er foto’s gemaakt worden, en op welke momenten?
- Als 1 kindje geboren is, blijft die bij mama op de buik of gaat die naar papa bloot op de borst, zodat mama alle concentratie heeft voor nummer 2?
- Wie knipt welke navelstreng door, of allebei de ouders één?
- Welke baby krijgt welke naam?
- Als het geslacht niet bekend is voor de geboorte, gaan de ouders het zelf ontdekken of zegt het verloskundige of gynaecoloog het?
- Welke voeding wil je gaan geven, borstvoeding of kunstvoeding?
Bronnen:
- Kim Schoonenberg, verloskundige en columnist MM
- drs. Simone M.T.A. Goossens, promotie:
- https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/events/promotie-mw-drs-simone-mta-goossens